Miben segíthetünk?

+36 (70) 942 8375


Zsaluzia működése

Zsaluzia működése

Akár hajtókaros, akár elektromos zsaluziáról beszélünk, a működési elvük ugyanazon alapelveken nyugszik. Az egész szerkezet lényege egy lamellákhoz erősített tartós felhúzó szalag, amely lehetővé teszi a masszív és színezhető lécek összegyűjtését, leengedését, valamint dőlésszögük módosítását. Ez azért szükséges, mert a lamellák dőlésszögével szabályozhatjuk, hogy mennyi fényt engedünk be a lakásba, és mekkora külső betekintést engedünk otthonunkba. A zsaluzia az egyetlen kültéri árnyékoló amely fokozatmentesen képes beengedni a fényt, ezáltal jelentős szerepet játszhat energiatakarékos otthonok, irodák építésekor.

Öntartó zsaluzia

A rendszer teljes és hőhídmentes kialakítása magában foglalja a különleges és precíz tokot, integrált szúnyoghálókat, esztétikus megjelenést, valamint egyszerűbb beépítést kevesebb hibalehetőséggel. Az akár praktikus (csavarmentes) rögzítés további előnyökkel jár.

Hőhídmentes kialakítás

Az öntartó rendszerek kiemelkedő előnye a hagyományos zsaluziákhoz képest az, hogy hőhídmentes kialakítást tesznek lehetővé. Ezáltal javítható az energiahatékonyság és megakadályozható a párakicsapódás, valamint a belső falak penészesedése. A komfortérzetet növelik azáltal, hogy egészséges, kellemes klímát biztosítanak az épületen belül.

Különleges, precíz tok

A rendszer toka extrudált alumínium profilokból és öntött alumínium tokvég elemekből áll, amely nagy jelentőséggel bír a többi rendszerrel szemben. Ezáltal sokkal egyenesebb, alaktartóbb és méretpontosabb, mint a hagyományos tokkialakítások.

Praktikus rögzítés

A rendszer különleges rögzítési módszerrel működik, nem igényel csavaros rögzítést a különböző alkatrészek és tartozékok összeépítésekor. Az egymásba pattanó profilok jelentősen egyszerűbb beépítést tesznek lehetővé, csökkentve ezzel a hibalehetőségeket.

Esztétikus megjelenés

A rendszer látható tokkal vagy vakolható lemeztokkal is készülhet, így rendkívül igényes megjelenéssel bír, tökéletesen illeszkedve bármely épület homlokzatához.

Komplett rendszer

A szerkezet nem darabokból áll, amelyeket a helyszínen kellene összeépíteni, hanem előre konfekcionáltan kerül értékesítésre. A tokban a zsaluzia előszerelt állapotban található, ahol a kábelezés rögzítése és a végállások beállítása már megtörtént.

Integrált szúnyoghálók alkalmazása

A kombilefutósín segítségével a mobil vagy a pliszé szúnyoghálók rejtetten integrálhatók a rendszerbe, biztosítva a kényelmes és praktikus használatot.

Láncos zsaluzia

Ez a változat forgatható és összegyűjthető lamellákkal rendelkezik, emelőszalagok és döntést végző létrák nélkül. A hagyományos raffstore-oknál megszokott működést biztosítja, így vizuálisan szabadabb, légiesebb megjelenést nyújt. A rendszer mozgatását a határozott megjelenésű lefutósínek rejtik, míg a láncos működtetés a mozgató mechanizmust és a zárt állapotban lévő feltolásgátlást biztosítja.

Légies megjelenés

Forgatható és összegyűjthető lamellái emelőszalagok és döntést végző létrák nélkül biztosítják a hagyományos raffstore-oknál megszokott működést, ezáltal vizuálisan szabadabb, légiesebb megjelenést nyújtanak.

Biztonság

Teljesen leengedett állapotban a markáns dizájn zárt közeg hatását kelti. A lamellák alsó végállásban történő megemelése megakadályozza, hogy szellőztetés során könnyű célpontot nyújtson besurranó tolvajok számára.

Feltolásgátlás

A rendszer mozgatását a határozott megjelenésű lefutósínek rejtik. A láncos működtetés biztosítja a mozgató mechanizmust, míg zárt állapotban a feltolásgátlás is aktív.

Öntartó jellegű teherhordás

A lamellacsomag teherhordása öntartó jellegű, és a terheket a lefutósín profilra továbbítja. Fontos megjegyezni, hogy bár ez öntartó rendszerként működik, az opcionális tokozatot konzolozással lehet a teherhordó felülethez rögzíteni, így teljes öntartóságról nem beszélhetünk.

Szendvicspeneles zsaluzia

Ez a változat kiváló megoldást nyújt mind esztétikailag, mind a hőszigetelés, mind pedig a működési tulajdonságok tekintetében. Ez a zsaluzia nem befolyásolja a hőszigetelést, és a rejtett sínében könnyedén terelhetők a lamellák. Ideális lehetőség látványos lefutó kialakítására, akár homlokzat vakolása és színezése után is, a szendvicspanelbe rejtett, süllyesztett alumínium lefutósínnel.

A szendvicspaneles zsaluzia a legjobb műszaki megoldás hőszigetelési és esztétikai szempontból egyaránt ha szigetelt homlokzatra szeretnénk árnyékolót szerelni. A zsalúzia alkalmazható vakolható lemeztokkal is, a panelek szélessége 150 mm, 200 mm és 250 mm lehet.

Standard zsaluzia

Az összeállítás helyszínen történik, és a lefutósínek távtartós konzolokkal rögzül a nyílászáróra vagy más fogadófelületre. Ez jelentős fényrés kialakulásához vezethet a konzolok és a nyílászáró vagy fogadófelület között.

A standard zsaluziák olyan szerkezetek, amelyeket a helyszínen „alkatrészenként” állítanak össze. A tok, legyen az látszó takarólemez, vakolható lemeztok vagy hőszigetelt anyagú Perfekt zsaluziatok, külön kerül leszállításra, továbbá a toktartó konzolok, karnistartó konzolok, a zsaluzia palást, 20x20-as lefutósínek és a lefutósín tartókonzolok is.

Ezen szerkezeteknél a lefutósínek távtartós konzolokkal rögzülnek a nyílászáróra vagy egyéb fogadófelületre. Ez természetesen azt jelenti, hogy a konzolok és a nyílászáró vagy fogadófelület között lényeges fényrés keletkezik.

A telepítésük időigényesebb és több helyszíni munkát igényel, azonban - sok esetben - bizonyos egyedi kivitelek vagy beépítések csak ezekkel a rendszerekkel valósíthatók meg. A standard zsaluzia-rendszerek elérhetőek minden kínálatunkban szereplő lamella-típusnál.

Sodronyos zsaluzia

Ebben a változatban a zsaluziák műanyag bevonatú acél sodronnyal vannak felszerelve. Az öntartó kivitel helyett a terméket a helyszínen „alkatrészenként” kell összeállítani. A lamellák nem záródnak egymásra, és a sodrony konzolosan tartja távol a nyílászárótól vagy rögzítési felülettől, létrehozva jelentős fényréseket az oldalakon.

A tok (legyen az látható takarólemez, vakolható lemeztok vagy hőszigetelt anyagú Perfekt zsaluziatok), a tok tartókonzolok és karnis tartókonzolok, a zsaluzia palást, a sodrony és a sodrony tartókonzolok külön kerülnek leszállításra.

A sodronyos zsaluzia-rendszerek minden olyan lamella-típusnál elérhetőek, amelyek szerepelnek kínálatunkban. Emellett a vezetési módok kombinálhatók is, tehát egyetlen szerkezeten belül az egyik oldalon sodrony, a másik oldalon lefutósín alkalmazása is lehetséges.

FONTOS!

• A lamellák egyik típusnál sem képesek egymásra záródni, így a fokozott fényzárás nem érhető el.

• Mivel a sodrony konzolosan van rögzítve a nyílászáróhoz vagy a rögzítési felülethez, a szerkezet oldalain jelentős fényrés alakul ki.

• A telepítésük időigényesebb és lényegesen több helyszíni munkát igényel.

• Alacsony szélállóság jellemzi (a relatív nagyobb tömegű záróléc még a megfelelően megfeszített sodrony esetén is, -a sodrony kimozgása miatt- nagyobb szél esetén hozzá tud érni és sérülést okozhat a nyílászárón).

• Folyamatos és rendszeres karbantartást igényel (a sodronyok időszakosan utánfeszítést igényelnek).

• A zsaluzia zárólécét nem lehet tetszőlegesen megállítani az alsó és felső végállása között, csak két végállás valamelyikében lehet (vagy fent a tokban, vagy lent a sodrony tartókonzolnál) – hiszen a sodrony kimozgása miatt csak itt lehetséges, hogy a relatív nagy tömegű záróléc ne ütközhessen a nyílászárónak (vagy egyéb fogadófelületnek).

Alakos zsaluzia

Két típus létezik: az első elforgatható, de nem összegyűjthető lamellacsomagot kínál, míg a második elforgatható és összegyűjthető lamellacsomaggal rendelkezik. Utóbbi esetben a lamellatípus és a megvezetés egyedi tervezést igényel.

Egyedi zsaluziák bármilyen ablakhoz, nyílászáróhoz, melyek mindig egyedi tervezést igényelnek. Mozgatható (kézi vagy motoros) alakos zsaluzia szerkezetek készítésére is van lehetőség S90, Z90, C80 lamellatípusokból, sínes vagy sodronyos megvezetéssel (bizonyos alakzatok csak sodronyos megvezetéssel érhetők el).

Zsaluzia Szerelés